16-centymetrowy nóż szefa kuchni Wüsthof Crafter ma stosunkowo małe, ale wysokie ostrze. Dzięki temu doskonale sprawdza się podczas krojenia, siekania i kołysania składników. Dodatkowo wysokie ostrze jest idealne do bezpiecznego prowadzenia noża wzdłuż palców. Nóż szefa kuchni świetnie sprawdza się podczas krojenia warzyw, ryb i mięsa oraz podczas drobnego siekania ziół, miażdżenia ziarenek pieprzu i obierania ząbków czosnku.
Wüsthof Crafter zasługuje na swoją nazwę. To prawdziwe noże robotnicze. Rękojeść wykonana jest z wędzonego dębu, dzięki czemu jest wodoodporna.
Najlepiej czyścić noże ręcznie i nie myć ich w zmywarce. Mianowicie zmywarka mogłaby wpłynąć na piękny, ciemny kolor drewna lub ostrość ostrza
Rękojeść świetnie leży w dłoni, a pół cięcie pozwala na użycie całego ostrza