Ostrze ze stali chromowo-wanadowej (X50CrMoV15) jest kute z jednego kawałka stali. Nóż jest ostrzony zgodnie z technologią PEtec firmy Wüsthof. Oznacza to, że kąt ostrzenia dla każdego ostrza jest obliczany za pomocą komputera. Ostrze jest następnie ostrzone z precyzją laserową na mokrym kamieniu do ostrzenia. Po dokładnym sprawdzeniu każdy nóż opuści linię produkcyjną, gotowy do długiego okresu intensywnego użytkowania.
Wüsthof modyfikuje stal tak, aby miała wysoką twardość 58 Rockwell. Oznacza to, że nóż zachowuje swoją ostrość naprawdę długo. Ale jeśli stanie się trochę bardziej tępy, wystarczy kilka razy przesunąć go po stali honującej. Rezultatem jest ostry jak brzytwa nóż, z którym praca jest przyjemnością.
Uchwyt Wüsthof Classic: trwały i higieniczny
Ten nóż to połączenie kutego ostrza i ergonomicznej rękojeści wykonanej z czarnego POM, niezwykle wytrzymałego tworzywa sztucznego. Ten uchwyt poradzi sobie z wszelkimi substancjami znajdującymi się w kuchni. Rękojeść jest tradycyjnie i bezszwowo przynitowana do ostrza trzema nitami. Oznacza to, że między ostrzem a rękojeścią nie może gromadzić się brud. Przycięcie ochroni Twoje palce przed niepożądanym kontaktem z krawędzią.
Wymiary:
szerokość ostrza 7,5 cm
długość ostrza 18,5 cm
długość tasaka 32 cm
waga 355 g