Skład: E171, Barwnik do celów spożywczych, nie przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Produkt nie zawiera barwników z grupy AZO.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wady barwników w Proszku:
Wyjątkowa wydajność, wymaga doświadczenia w dozowaniu, a dla powtarzalności kolorystycznych potrzebne są wagi laboratoryjne do 1mg lub 0,1mg,
Część z barwników w proszku wymaga wykonania przedmieszek.
Higroskopijność, barwnik traci właściwości w niedokładnie zamkniętym opakowaniu,
Pył barwnika jest bardzo lotny. Może zabrudzić cały pokój w przypadku wysypania,
Otoczkowanie. W przypadku niedokładnego wrobienia, nawet po kliku dniach na barwionej powierzchni, np. marcepanu, masy cukrowej, mogą pojawiać się różnokolorowe kropki nierozpuszczalnego lub niewrobionego barwnika.
Dozowanie:
W przypadku używania wag laboratoryjnych, należy na małej ilości produktu, stopniowo dodając barwnik uzyskać poszukiwany kolor. Dla płynów, (napoje, soki, galaretki, dżemy), wystarczające są dozy rzędu 50 mg/kg. Dla ciast i gęstszych mas 250 mg/kg, polewy i dekoracje do 500 mg/kg.
W warunkach domowych, polecamy dozowanie wykałaczką.
Barwniki proszkowe można ponadto mieszać z cukrem pudrem, a po dodaniu alkoholu i wody, tworzyć lukrowe farbki do pisania po powierzchni ciasta czy marcepanu.