Skład: syrop glukozowy, woda, zagęstnik E1422, konserwanty E202, E211, E330, barwnik E122, E151
Barwnik do celów spożywczych, nie przeznaczony do bezpośredniego spożycia.
Barwnik E122, może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie:
Główne przeznaczenie: marcepan, masy cukrowe i solne, śmietana (w tym kremy niskotłuszczowe), karmelki. Lukry, styl angielski.
Ponadto: aplikacje wodnorozpuszczalne - ciasta, dżemy, galaretki, lody, napoje i alkohole.
Dozowanie:
Należy zaczynać dozowanie od jak najmniejszej ilości barwnika. Powoli zwiększając porcje, aż do uzyskania pożądanego koloru, a warunkach domowych.
Dozowanie barwników w żelu firmy Food Colours przyjmujemy na poziomie 1-3 grama na 1 kilogram masy. Dla uzyskania delikatnych odcieni wystarczą mniejsze dozy (nawet od 0,1g/kg). Nawet w przypadku bardzo intensywnych kolorów nie ma potrzeby użycia ilości większych niż 5g / 1kg ze względu na wysoką wydajność barwników żelowych.
W przypadku przedozowania, barwnik może migrować oraz dla marcepanu i masy cukrowej, upłynniać masę.
Informacje techniczne:
Barwniki w żelu, można z sobą mieszać.
Barwniki oparte są na syropie glukozowo cukrowym, zawierając minimalna ilość wody (od 2% do 10% zależnie od koloru), co w ograniczonym stopniu, umożliwia po emulgacji barwienie tłuszczy.