Skład: syrop glukozowy, woda, zagęstnik E1422, konserwanty E202, E211, E330, barwnik E110, E132, E124.
Barwnik do celów spożywczych, nie przeznaczony do bezpośredniego spożycia.
Barwnik E110, E124, może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie:
Główne przeznaczenie: marcepan, masy cukrowe i solne, śmietana (w tym kremy niskotłuszczowe), karmelki. Lukry, styl angielski.
Ponadto: aplikacje wodnorozpuszczalne - ciasta, dżemy, galaretki, lody, napoje i alkohole.
Dozowanie:
Należy zaczynać dozowanie od jak najmniejszej ilości barwnika. Powoli zwiększając porcje, aż do uzyskania pożądanego koloru, a warunkach domowych.
Dozowanie barwników w żelu firmy Food Colours przyjmujemy na poziomie 1-3 grama na 1 kilogram masy. Dla uzyskania delikatnych odcieni wystarczą mniejsze dozy (nawet od 0,1g/kg). Nawet w przypadku bardzo intensywnych kolorów nie ma potrzeby użycia ilości większych niż 5g / 1kg ze względu na wysoką wydajność barwników żelowych.
W przypadku przedozowania, barwnik może migrować oraz dla marcepanu i masy cukrowej, upłynniać masę.
Informacje techniczne:
Barwniki w żelu, można z sobą mieszać.
Barwniki oparte są na syropie glukozowo cukrowym, zawierając minimalna ilość wody (od 2% do 10% zależnie od koloru), co w ograniczonym stopniu, umożliwia po emulgacji barwienie tłuszczy.