Młynek do ucierania pieprzu/przypraw marki Skeppshult z kolekcji Swing, projektu Carl & Carl;;
- składa się z trzech części:
Ÿ podstawa, z zaokrąglonym dnem, w środku dno chropowate
Ÿ element środkowy, który uciera przyprawy z miejscem do przechowywania np. ziaren pieprzu
Ÿ pokrywka z drewna orzechowca
Wymiary: średnica u góry ok. 7,5 cm
średnica spodu 5,5 cm
Wysokość: ok. 8 cm
Waga: ok. 1 kg
Materiał: żeliwo, drewno orzechowe
Produkty marki Skeppshult wykonane są wyłącznie z naturalnych, przyjaznych dla środowiska składników, co jest alternatywą dla masowo produkowanych aluminiowych patelni. Żeliwo wytrzymuje bardzo wysokie temperatury. Dna naczyń są delikatnie wklęsłe, co z kolei zapobiega deformacjom podczas traktowania ich wysoką temperaturą.
Nie można myć w zmywarce!
Naczynia i przyrządy marki Skeppshult są impregnowane olejem rzepakowym już podczas produkcji i w tej formie dostarczane do odbiorcy. Oznacza to, że są one gotowe do użycia. Należy je jedynie opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić się podczas np. transportu lub magazynowania.
Ponadto są one produkowane wyłącznie z naturalnych składników, czego skutkiem są dwie podstawowe zalety wynikające z tego faktu:
- po pierwsze, ich powierzchnie są jedynie impregnowane, a nie powlekane lub emaliowane. Naczynie jest zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład;
- po drugie, zaimpregnowany olej zapobiega przywieraniu potraw. Użycie naczyń wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używana w wysokich temperaturach, tym bardziej zaimpregnowany olej ochrania jej powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym odświeżaniu impregnacji.
Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem marki Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego wagę. Z pewnością ogranicza ona możliwości manualne, ale ma również swoje zalety. Każde naczynie czy przyrząd marki Skeppshult ma powierzchnię o grubości ok. 5 mm. Zapewnia to równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania oraz zapobiega ochładzaniu się patelni podczas dodawania żywności. Innym aspektem jest odporność żeliwnych produktów na wysokie temperatury: np. dna patelni są minimalnie wklęsłe i zapobiegają odkształceniu tak charakterystycznemu dla patelni o cienkim dnie np. teflonowych. Wszystkie naczynia marki Skeppshult nadają się do każdego rodzaju kuchenek, w tym indukcyjnych.
Wierzymy w nasze produkty, jesteśmy przekonani co do ich wysokiej jakości i z tego powodu na żeliwo udzielamy 25 letniej gwarancji.
PIELĘGNACJA
Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić produkty, gdy są jeszcze ciepłe. Po umyciu dokładnie je osusz - najlepiej poprzez umieszczenie ich na gorącym palniku lub w piekarniku bądź na słońcu.
Jeśli produkty nie będą całkowicie suche, mogą pojawić się na nich ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni brązowy kolor lub jakikolwiek inny, odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, że produkt został umyty w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj w wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że należy zaimpregnować go na nowo olejem.
Aby to zrobić nalej niewielką ilość oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej je do wysokiej temperatury. Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą rączką czy pokrywką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny co oznacza, że jest ponownie gotowe do użycia.