Zalety opłatka:
Jest bardzo elastyczny i bardzo łatwo go dociąć do kształtu tortu.
Niewrażliwość na warunki przechowywania.
Dobra jakość wydruku.
Wady
Rozmięka na bitej śmietanie. By uniknąć tego należy dodać żelatyny lub fix do śmietany, która będzie na górze tortu.
Nie nadaje się na czekoladę i masy plastyczne
Nie maskuje nierówności tortu.
Musi nawilgnąć przed krojeniem
INSTRUKCJA nakładania zdjęcia jadalnego na tort lub ciasto:
Zdjęcie wydrukowane w 100 % atramentem jadalnym ( bezsmakowym ) na 100 % papierze jadalnym ( bezsmakowym )
Dostarczone zdjęcie możne przechowywać przez 56 dni, w miejscu chłodnym i suchym.
Wydruk najlepiej przymierzyć do tortu przed pokryciem go kremem. Zdjęcie można wykorzystać w całości lub dociąć na wymiar ciasta/tortu zwykłymi nożyczkami.
Zdjęcie na opłatku najlepiej układać torcie pokrytym kremem lub bitą śmietaną z żelatyną. Ciasto powinno mieć gładką powierzchnię.
Papier zginamy w kształt litery U i lekko dociskamy do powierzchni tortu, następnie wygładzamy papier dłonią w kierunku brzegów, usuwając spod spodu całe powietrze.
Jadalne zdjęcie można nałożyć na tort / ciasto:
1. dzień przed serwowaniem
2. ok 2-3 godziny przed serwowaniem
ponieważ po nałożeniu zdjęcia na cieście/torcie, zdjęcie zacznie pochłaniać wilgoć z ciasta/tortu, zacznie się lekko marszczyć ale po ok godzinie znów dojdzie do formatu pierwotnego.
Dlatego zalecamy żeby nałożyć zdjęcie dzień lub godzinę przed podaniem.
Wokół nałożonego zdjęcia zalecamy udekorować bitą śmietaną albo kremem, aby końcówka zdjęcie stała się niewidoczna.
WAŻNE by tort NIE był przykryty lub zamknięty w pudełku. Powoduje to skraplanie się pary wodnej na dekoracji i rozmycie kolorów. Dekoracji nie można zamrażać.
SKŁAD papieru opłatkowego: mąka ziemniaczana, woda i olej roślinny
SKŁAD barwników: Żółty: woda demineralizowana, etanol, pochłaniacz wilgoci E422, barwnik E102, emulgator E433.
Czarny: woda demineralizowana, etanol, pochłaniacz wilgoci E422, barwnik E151, barwnik E122, emulgator E433, barwnik E133, barwnik E102, barwnik E110.
Czerwony: woda demineralizowana, gliceryna E422, kwas cytrynowy E330,barwnik E122, konserwanty E202.
Niebieski: woda demineralizowana, glicerol E422, kwas cytrynowy E330, barwnik E133, konserwanty E202