Zalety dekoracji na papierze cukrowym:
Wysoka jakość wydruku.
Elastyczny, łatwo go dociąć do kształtu ciasta.
Papier cukrowy tworzy równą powierzchnię i maskuje wszelkie nierówności na torcie.
Łatwo się kroi. Po 15min od nałożenia jest gotowy do krojenia.
Idealny do dekorowania toru obłożonego masą cukrową, marcepanem
Wady:
Wrażliwość na wilgoć.
Nie można zamrażać.
INSTRUKCJA nakładania zdjęcia jadalnego na tort lub ciasto:
- Zdjęcie wydrukowane w 100 % atramentem jadalnym ( bezsmakowym ) na 100 % papierze jadalnym ( bezsmakowym )
- Dostarczone zdjęcie możne przechowywać przez 56 dni, w miejscu chłodnym i suchym.
- Wydruk najlepiej przymierzyć do tortu przed pokryciem go kremem. Zdjęcie można wykorzystać w całości lub dociąć na wymiar ciasta/tortu zwykłymi nożyczkami.
- Zdejmij dekorację z podkładu i umieść ją na torcie
- Zdjęcie na papierze cukrowym najlepiej układać torcie pokrytym masa cukrową, lukrem plastycznym, marcepanem. Ciasto powinno mieć gładką powierzchnię.
- Papier zginamy w kształt litery U i lekko dociskamy do powierzchni tortu, następnie wygładzamy papier dłonią w kierunku brzegów, usuwając spod spodu całe powietrze.
- Tort pokryty lukrem plastycznym lub marcepanem trzeba przed nałożeniem wydruku posmarować jadalnym klejem, ewentualnie zwilżyć wodą. Papier można także wwałkować w plastyczny lukier przed jego zastygnięciem, kiedy jest jeszcze w pełni plastyczny.
Układając wydruk na czekoladzie, zadbajmy, aby nie zdążyła przedtem do końca zastygnąć.
- Po ok. 20 minutach dekoracja z papieru cukrowego jest gotowa do krojenia.
- Wokół nałożonego zdjęcia zalecamy udekorować bitą śmietaną albo kremem, aby końcówka zdjęcie stała się niewidoczna.
- WAŻNE by tort NIE był przykryty lub zamknięty w pudełku. Powoduje to skraplanie się pary wodnej na dekoracji i rozmycie kolorów. Dekoracji nie można zamrażać.
SKŁAD papieru cukrowego: maltodekstryna, gliceryna, cukier, woda, sacharyna, skrobia E1422, E1412, stabilizator E414, dekstroza, emulgator E435, E491, E471, barwnik E171, konserwant E202, E330
SKŁAD barwników: Żółty: woda demineralizowana, gliceryna E422, kwas cytrynowy E330, barwnik E104, konserwanty E202. Czarny: woda demineralizowana, gliceryna E422, kwas cytrynowy E330, barwnik E151, konserwanty E202. Czerwony: woda demineralizowana, gliceryna E422, kwas cytrynowy E330,barwnik E122, konserwanty E202. Niebieski: woda demineralizowana, glicerol E422, kwas cytrynowy E330, barwnik E131, konserwanty E202