Żeliwo nagrzewa się na powierzchni dwa razy szybciej niż aluminium jest to obliczone na tzw. ciepło właściwe (ilość ciepła potrzebnego do zwiększenia temperatury danego materiału). Dlatego jest idealne do przygotowywania żywności, które muszą być smażone i grillowane bardzo szybko, podczas gdy potrawa powinna pozostać prawie surowa w środku np. steki.
EMALIA Garnki żeliwne, pokrywane są bardzo gładką emalią z zewnątrz i wewnątrz naczynia, co wpływa na ich estetykę oraz walory użytkowe. Emalia zabezpiecza naczynie przed rdzewieniem oraz produkty przed przywieraniem.
Emalia i żeliwo firmy LAVA są całkowicie nietoksyczne, przetestowane. Mogą ich używać alergicy.
POWOLNE GOTOWANIE, urocza prezentacja
Powolna wymiana ciepła i masywność żeliwa daje w efekcie długie utrzymanie wysokiej temperatury. Dlatego świetnie nadają się do serwowania na stół potraw takich jak zapiekanki. Wprowadzają kolor i dekoracyjny akcent na naszym stole.
Naczynia żeliwne, które słyną ze swej trwałości i ekologicznego charakteru: żeliwo w 100% nadaje się do recyklingu i oszczędza energię ze względu na jego zdolność do zatrzymywania ciepła. Naczynia będą inwestycją na lata, dlatego polecamy je również na prezent.
WYMIARY:
- średnica 32cm
- pojemność 10 litrów
Gdy potrawa tego wymaga można zastosować zamknięty obieg pary.
Dania w naczyniu żeliwnym są gotowane w swojej własnej wodzie, która pozostaje w naczyniu. Zamknięty obieg pary jest uzyskiwany przez płaską pokrywkę, która daje możliwość stosowania wody lub lodu na zewnątrz, w celu zwiększenie kondensacji (czyli skraplaniu pary wodnej pod pokrywką).
Bogaty w wartości odżywcze płyn skrapla się na dno naczynia. Proces powtarza się, aż do momentu ugotowania się potrawy.
Ciężka, żeliwna pokrywka przyczyni się do utrzymania pary w środku naczynia.
Płaski kształt pokrywki z umieszczonymi wypustkami od spodu, to efekt równomiernego nawilżania potrawy.
Ten sposób gotowania przy małej ilości wody w temp. od 60 do 100°C pozwala zachować właściwości smakowe i odżywcze produktu i nie wywołuje rozpadu zawartych w nim witamin. Stąd też ugotowane w ten sposób owoce czy warzywa zachowują wszystkie wartości odżywcze
Naczynia żeliwne LAVA COOKING mogą być stosowane do gotowania na otwartym ogniu na wszystkich rodzajach kuchni: elektrycznych, gazowych, ceramicznych płytach grzewczych, indukcyjnych, w piekarniku lub np. w piecu do chleba i zmywarce.
Nie mogą być one używane w kuchenkach mikrofalowych.