Posiada bardzo wiele pozytywnych właściwości. Między innymi zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, bardzo pozytywnie wpływa na krwioobieg sercowo-naczyniowy. To herbata życia, która pobudza, dodaje energii i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia układ oddechowy i nerwowy, pomaga w koncentracji, gdyż aktywizuje pracę mózgu. Dzięki silnym działaniom bakteriobójczym i neutralizowaniu działania kwasów trawiennych, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów.
Metoda parzenia:
1. Zagotuj wodę i ostudź do temperatury ok 80°C
UWAGA: Jeśli temperatura wody jest zbyt gorąca, zielona herbata będzie zbyt gorzka i wiele z jej delikatnego aromatu zostanie utracone, gdy temperatura wody jest zbyt niska, pełnia smaku zawarta w liściach nie zostanie wyodrębniona.
2. Rozgrzej czajniczek i filiżanki.
3. Użyj 2-3g herbaty (1 łyżeczka) na każde 200 ml wody. ( 12-15g /1l )
4. Zalej liście. Nie należy wlewać wody do czajnika z wysokiej pozycji, bo to niszczy liście herbaty, więc parzona herbata ma gorzki smak
5. Zaparz herbatę na 2-3 minut, a następnie wylej całkowicie napar do filiżanek.
6. Herbata może być parzona co najmniej 2-3 razy, woda powinna mieć wyższą temperaturę, a czas parzenia powinien być krótszy.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i bez bezpośredniego nasłonecznienia w szczelnym pojemniku.