Jej ręcznie zawijane pączki rozwijają się z wolna w trakcie parzenia, rodząc niezwykle wyważony napój. Łagodny posmak jaśminu nie dominuje tu – w przeciwieństwie do większości odmian tego typu – nad akcentami herbacianymi, a jedynie podkreśla lekki, kwiatowy smak zielonej herbaty.
Napar ten zadowoli poszukujących suszu pośredniego między odmianą białą i zieloną. Łączy on bowiem słodki posmak i przyjemny aromat tej pierwszej, z wyrazistym charakterem i łagodną goryczką drugiej.
Metoda parzenia:
1. Zagotuj wodę i ostudź do temperatury ok 80°C
UWAGA: Jeśli temperatura wody jest zbyt gorąca, zielona herbata będzie zbyt gorzka i wiele z jej delikatnego aromatu zostanie utracone, gdy temperatura wody jest zbyt niska, pełnia smaku zawarta w liściach nie zostanie wyodrębniona.
2. Rozgrzej czajniczek i filiżanki.
3. Użyj 2-3g herbaty (1 łyżeczka) na każde 200 ml wody. ( 12-15g /1l )
4. Zalej liście. Nie należy wlewać wody do czajnika z wysokiej pozycji, bo to niszczy liście herbaty, więc parzona herbata ma gorzki smak
5. Zaparz herbatę na 2-3 minut, a następnie wylej całkowicie napar do filiżanek.
6. Herbata może być parzona co najmniej 2-3 razy, woda powinna mieć wyższą temperaturę, a czas parzenia powinien być krótszy.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i bez bezpośredniego nasłonecznienia w szczelnym pojemniku.