Earl Grey może być bardzo korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę gdyż zmniejsza stężenie cukru we krwi.
Dodatkowo ekstrakt owoców cytrusowych powoduje utratę wagi u osób systematycznie pijących earl grey.
Earl grey ma liście w większości czarne i ciemne brązowe.
Napar: średnio-brązowy z lekkim odcieniem czerwonego.
Aromat: Ponieważ jest to herbata organiczna, aromat jest lekki i subtelny. Pozwala to zapachowi bergamotki przebić się wyraźnie.
Czarna herbata Cejlon metoda parzenia:
1. Zagotuj wodę, ostudź ją do temp. ok 95-100°C ( Zbyt gorąca temp. wody jest skutkiem gorzkiej herbaty, niska temp. powoduje, że pełnia smaku zawarta w liściach nie zostanie wydobyta ).
2. Rozgrzej czajniczek i filiżanki.
3. Użyj 2g herbaty (1 łyżeczka) na każde 500ml wody. ok 4-5g /1l
4. Zalej liście. Nie należy wlewać wody do czajniczka z wysokiej pozycji, bo to niszczy liście
5. Zaparz herbatę na 4-5 minuty, a następnie wylej całkowicie napar do filiżanek.
6. Herbata może być parzona co najmniej 2-3 razy, woda powinna mieć wyższą temperaturę, a czas parzenia powinien być dłuższy.