Jest to zdecydowanie jeden z trudniejszych gatunków jeśli chodzi o zaparzanie. Nie można zastosować techniki „na oko” i liczyć na spektakularne efekty. Zachęcam aby poświecić chwilę uwagi żółtej herbacie, aby znaleźć ten najlepszy sposób do zaparzenia. Herbata na pewno odwdzięczy się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Właściwości
• sprzyja trawieniu,
• zawiera niewiele kofeiny - poniżej 1%,
• ma własności tonizujące, przywraca siły i orzeźwia,
• wiąże toksyny oraz pomaga usunąć zbędne substancje z ciała.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i bez bezpośredniego nasłonecznienia w szczelnym pojemniku.
Metoda parzenia herbaty żółtej:
1. Zagotuj wodę i ostudź do temperatury ok 70-80°C
UWAGA: Jeśli temperatura wody jest zbyt gorąca, zielona herbata będzie zbyt gorzka i wiele z jej delikatnego aromatu zostanie utracone, gdy temperatura wody jest zbyt niska, pełnia smaku zawarta w liściach nie zostanie wyodrębniona.
2. Rozgrzej czajniczek i filiżanki.
3. Użyj 2-3g herbaty (1 łyżeczka) na każde 200 ml wody. ( 12-15g /1l )
4. Zalej liście. Nie należy wlawać wody do czajnika z wysokiej pozycji, bo to niszczy liście herbaty, więc parzona herbata ma gorzki smak
5. Zaparz herbatę na 3-5 minut, a następnie wylej całkowicie napar do filiżanek.
6. Herbata może być parzona co najmniej 2-3 razy, woda powinna mieć wyższą temperaturę, a czas parzenia powinien być dłuższy.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i bez bezpośredniego nasłonecznienia w szczelnym pojemniku.