Oolong herbata zawiera kofeinę. Kofeina działa poprzez stymulację ośrodkowego układu nerwowego (OUN), serce i mięśnie. herbata oolong zawiera również teofiliny i teobrominy, które są substancje chemiczne podobne do kofeiny. Według badań, polifenole to składnik, który generuje pyszny smak niepowtarzalny herbaty oolong, a także promuje piękno i zdrowie.
Jest także stosowany w celu zapobiegania raka, próchnicy zębów, osteoporozę i choroby serca.
Niektórzy używają herbaty oolong w leczeniu otyłości, cukrzycy, stwardnienie tętnic (miażdżycy), wysoki poziom cholesterolu oraz do wzmocnienia systemu odpornościowego.
Metoda parzenia oolong:
1. Zagotuj wodę i ostudź do temperatury ok 95°C
UWAGA: To wyższa temperatura niż te stosowane w zielonej herbacie, ponieważ herbata Oolong jest utleniona i potrzeba więcej ciepła do uwolnienia ich smaku i aromatu. Gdy temperatura wody jest zbyt niska, pełnia smaku zawarta w liściach nie zostanie wyodrębniona.
2. Rozgrzej czajniczek i filiżanki.
3. Użyj 3-4g herbaty (1 łyżeczka) na każde 200 ml wody. ( 15-18g /1l )
4. Zalej liście. Nie należy wlawać wody do czajnika z wysokiej pozycji, bo to niszczy liście herbaty, więc parzona herbata ma gorzki smak
5. Zaparz herbatę na 1-2 minut, a następnie wylej całkowicie napar do filiżanek.
6. Herbata może być parzona co najmniej do 7 razy, woda powinna mieć wyższą temperaturę, a czas parzenia powinien być dłuższy.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i bez bezpośredniego nasłonecznienia w szczelnym pojemniku.