Herbata BanZielona herbata Sencha ma unikalny świeży aromat i wyrafinowaną cierpkość. Pobudza podniebienie wykwintnym smakiem, delikatną, orzechową nutą. Jej przyjemna, słomkowozielona barwa cieszy oko a sam napój pozostawia po sobie miękki, aksamitny posmak, który pozwala dłużej cieszyć się każdą wypitą filiżanką.
Zielona herbata Sencha zawiera EGCG, który jest silnym przeciwutleniaczem, 100 razy silniejszym niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. EGCG wpływa korzystnie na ochronę przed chorobami serca poprzez obniżenie złego cholesterolu, zmniejsza wysokie ciśnienie krwi i zmniejszenie występowanie miażdżycy.
Bardzo dobrze wpływa na trawienie. Szczególnie polecana po posiłkach. Wspomaga utratę wagi poprzez przyspieszenie przemiany tłuszczu w energię, bez podnoszenia tętna. Sencha zawiera kofeinę, ale jest ona łagodzona przez obecność innych składników odżywczych oraz witamin.
SKŁAD: Zielona herbata Sencha, nagietek, morela, jabłko, malina
Metoda parzenia:
1. Zagotuj wodę i ostudź do temperatury ok 80°C
UWAGA: Jeśli temperatura wody jest zbyt gorąca, zielona herbata będzie zbyt gorzka i wiele z jej delikatnego aromatu zostanie utracone, gdy temperatura wody jest zbyt niska, pełnia smaku zawarta w liściach nie zostanie wyodrębniona.
2. Rozgrzej czajniczek i filiżanki.
3. Użyj 2-3g herbaty (1 łyżeczka) na każde 200 ml wody. ( 12-15g /1l )
4. Zalej liście. Nie należy wlewać wody do czajnika z wysokiej pozycji, bo to niszczy liście herbaty, więc parzona herbata ma gorzki smak
5. Zaparz herbatę na 2-3 minut, a następnie wylej całkowicie napar do filiżanek.
6. Herbata może być parzona co najmniej 2-3 razy, woda powinna mieć wyższą temperaturę, a czas parzenia powinien być krótszy.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i bez bezpośredniego nasłonecznienia w szczelnym pojemniku.