Posiada bardzo wiele pozytywnych właściwości. Między innymi zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, bardzo pozytywnie wpływa na krwioobieg sercowo-naczyniowy. To herbata życia, która pobudza, dodaje energii i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia układ oddechowy i nerwowy, pomaga w koncentracji, gdyż aktywizuje pracę mózgu. Dzięki silnym działaniom bakteriobójczym i neutralizowaniu działania kwasów trawiennych, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów.
W medycynie naturalnej kwiaty słonecznika uważane są za środek przeciwgorączkowy. Pozyskiwane z nich odwary od lat stosuje się doustnie jako środek pomocniczy w łagodnych stanach gorączkowych. Zawierają one wiele cennych substancji: saponozydy trójterpenowe, alkohole trójterpenowe, flawonoidy, karotenoidy, cholinę, związki gorzkie, węglowodany i sole mineralne.
SKŁAD: zielona herabata gunpowder, kwiat słonecznika, bławatek, rabarbar, czerwona porzeczka, ginko biloba, aromat.
Metoda parzenia:
1. Zagotuj wodę i ostudź do temperatury ok 80°C
UWAGA: Jeśli temperatura wody jest zbyt gorąca, zielona herbata będzie zbyt gorzka i wiele z jej delikatnego aromatu zostanie utracone, gdy temperatura wody jest zbyt niska, pełnia smaku zawarta w liściach nie zostanie wyodrębniona.
2. Rozgrzej czajniczek i filiżanki.
UWAGA: Szczególny proces produkcji sprawia, że objętość tej herbaty jest mniejsza od innych rodzajów. Należy pamiętać, że zwinięte liście po zalaniu gorącą wodą rozprostowują się i "puchną" dlatego też należy dobrać duże naczynie.
3. Użyj 2-3g herbaty (1 łyżeczka) na każde 200 ml wody. ( 12-15g /1l )
4. Zalej liście. Nie należy wlawać wody do czajnika z wysokiej pozycji, bo to niszczy liście herbaty, więc parzona herbata ma gorzki smak
5. Zaparz herbatę na 2-3 minut, a następnie wylej całkowicie napar do filiżanek.
6. Herbata może być parzona co najmniej 2-3 razy, woda powinna mieć wyższą temperaturę, a czas parzenia powinien być krótszy.