Herbata czarna ma działania antybakteryjne, przeciwwirusowe. Czarna herbata jest znana ze swoich właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Można go nanosić na kawałki, siniaków i oparzeń, a słynie z ulgą opalania i wykazano, aby mieć pozytywny wpływ na zapobieganie próchnicy zębów i choroby dziąseł.
Jest znana jako napój energetyczny: pozbywa zmęczenia, pobudza umysł i podnosi poziom energii. Wykazano obniżenie poziomów hormonów stresu i działa jako środek uspokajający nerwy, często w łagodzeniu bólu głowy. Czarna herbata zawiera wiele witamin uznawanych za niezbędne dla zachowania zdrowia, w tym karoten, prekursor witaminy A, ma właściwości przeciwutleniające i ochronne, witaminę B1 i kwas Panothenic, witaminy C i witaminy B6.
Czarna herbata zawiera przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed niszczącym działaniem efektów starzenia i środowiskowych. Ponieważ liście ulegają całkowicie fermentacji przed suszeniem, większość czarnych herbat są szczególnie bogate w tych polifenoli, które okazały się skuteczne przeciwko demencji w starzenia. Związki te przenikają przez barierę krew-mózg, a także stwierdzono, że obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Metoda parzenia herbaty czarnej:
1. Zagotuj wodę i ostudź do temperatury ok 95-100°C
UWAGA: Gdy temperatura wody jest zbyt niska, pełnia smaku zawarta w liściach nie zostanie wyodrębniona.
2. Rozgrzej czajniczek i filiżanki.
3. Użyj 3-5g herbaty (2-3 łyżeczki) na każde 200 ml wody. ( 15-25g /1l )
4. Zalej liście. Nie należy wlawać wody do czajnika z wysokiej pozycji, bo to niszczy liście herbaty, więc parzona herbata ma gorzki smak
5. Zaparz herbatę na 4-5 minut, a następnie wylej całkowicie napar do filiżanek.
6. Herbata może być parzona co najmniej 2-3 razy, woda powinna mieć wyższą temperaturę, a czas parzenia powinien być dłuższy.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i bez bezpośredniego nasłonecznienia w szczelnym pojemniku.