Ostrze noży Kasumi TORA wykonane jest z litej stali węglowej honyaki DSR1K6 o twardości 56-58 HRC., molibdenu, wanadu, popularnej japońskiej stali o doskonałych właściwościach cięcia, odporności na utlenianie i łatwości ostrzenia.
Rękojeść wykonana z drewna magnolii z czarną powłoką epoksydową aby był wodoodporny i odporny na pot i ciepło. Zapewnia to wygodę i długą żywotność, jest lekka i dobrze wyważona. W tej wersji ma kształt kasztanowca i został stworzony z myślą o praworęcznych, dlatego nie nadaje się dla osób używających lewej ręki.
Seria noży Kasumi Tora jest polecana początkującym użytkownikom noży japońskich ze względu na niezawodną jakość i łatwość konserwacji, ale w przystępnych cenach. Nóż jest starannie wykańczany kawałek po kawałku podczas całego procesu przez doświadczonych rzemieślników.