Latte macchiato, czyli brudne mleko, wymyślono dla dzieci, którym nie można było podać espresso. Ma dużo mleka, mało kofeiny, składa się z trzech wyraźnie oddzielonych warstw. Dlatego latte macchiato zawsze podawane jest w wysokiej, przezroczystej szklance. Na samym dole znajduje się gorące mleko, na nim espresso, a na górze mleczna piana. Espresso unosi się na mleku, bo ma wyższą temperaturę i mniejszą gęstość. Macchiato najłatwiej zrobić, wlewając do szklanki wpierw gorące mleko, potem pianę, a na końcu, cienkim strumieniem, bardzo gorącą kawę. WYMIARY:
- Wysokość 14,4 cm
- średnica górna 7 cm
- długość z rączka 10 cm
- poj. 350 ml
Naczynie:
- można myć w zmywarkach
- można stosować w kuchenkach mikrofalowych
- nadaje się do kontaktu z żywnością
- wytrzymuje temperaturę -40 +300
- nie zawiera kadmu i ołowiu