W skład zestawu wchodzi:-1 x blok z drewna bukowego-1 x nóż do warzyw-1 x nóż do steków-1 x nóż do carvingu-1 x nóż do pieczywa-1 x nóż uniwersalny
- ostrza wykonane z wysokiej jakości odpornej na rdzę i kwasoodpornej stali,
- noże posiadają nitowane, ergonomiczne uchwyty,
Dwustronne deski do krojenia z antypoślizgowymi nóżkami
Wytrzymałe bambusowe powierzchnie do cięcia
Pręty ze stali nierdzewnej ułatwiające dobór desek
Obudowa ze stali nierdzewnej odporna na odciski palców
Obudowa utrzymuje deski osobno, umożliwiając cyrkulację powietrza
Garnek z serii Moneta Armonia wykonany z wysokiej jakości aluminium z nieprzywierającą powłoką Artech Ultra i stalowym uchwytem, ten produkt jest idealny do szybkiego i beztłuszczowego gotowania.
Pogrubione dno zapobiega przypalaniu się potraw, równomiernie rozprowadza ciepło i zapobiega jego przegrzewaniu, a ognioodporny uchwyt zapewnia bezpieczne...
Garnek z serii Moneta Armonia wykonany z wysokiej jakości aluminium z nieprzywierającą powłoką Artech Ultra i stalowym uchwytem, ten produkt jest idealny do szybkiego i beztłuszczowego gotowania.
Pogrubione dno zapobiega przypalaniu się potraw, równomiernie rozprowadza ciepło i zapobiega jego przegrzewaniu, a ognioodporny uchwyt zapewnia bezpieczne...
Garnek z dwoma uchwytami do duszenia z pokrywką śr. 24 cm linii Mammola Moneta. Korpus wykonany z grubego aluminium z siatkowym dnem do indukcji, wewnętrzną wyściółką wzmocnioną Artech Plus, zewnętrzną powłoką z satynowej emalii porcelanowej, uchwyty z miękkiego w dotyku bakelitu.
Powłoka wewnętrzna ARTECH® ULTRA ma szorstką powierzchnię - dla doskonałej...
Kmin rzymski obecnie jest ważną przyprawą w wielu kuchniach świata: W Afryce aromatyzuje się nim kiełbasę oraz kuskus. W kuchni arabskiej również tureckiej sproszkowany kmin dodaje się do potraw z mielonego mięsa i warzyw. Na Półwyspie Iberyjskim jest często mieszany z cynamonem oraz szafranem i dodawany do gulaszy. W Indiach kmin stosuje się dla łagodzenia niestrawności, wzdęć. Owoce kminu zwykle praży się przed użyciem, aby uwydatniać ich aromat. Kmin jest podstawowym składnikiem niektórych mieszanek przyprawowych. Stanowi niezbędny składnik przyprawy curry. Używany jest do serów, warzyw, pikli, sałatek, ryżu a także do marynat i sosów - szczególnie pomidorowych.
Gorczyca ma palący, ostry smak pochodzący od zawartego w niej olejku eterycznego. Gorczyca ma właściwości dietetyczne.
Gorczycę dodaje się do kiszenia ogórków, białej i czerwonej kapusty, jak również do przyrządzania ryb, wędlin oraz pikli.
Nasiona gorczycy dodaje się na początku przyrządzania potrawy.
Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej “Cayenne”. Ta najostrzejsza odmiana papryki po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną przyprawę.
Używa się jej do przyprawiania ostrych sosów, dań z drobiu i ryb, potraw z jaj i makaronu, serów oraz do sałatek warzywnych. Przyprawa charakterystyczna jest dla kuchni hiszpańskiej i...
Zielone płatki papryki w smaku są bardzo delikatne więc dodawane są do zup, sosów, sałatek oraz doskonale nadają się do wszelkich dań mięsnych i rybnych.
Ziarna pieprzu pochodzą z Chin i od czasów starożytnych słyną ze swojego wyśmienitego smaku. Czerwone ziarna pieprzu syczuańskiego są bardzo aromatyczne z kwiatowymi nutami cytrusów (skórki pomarańczy i bergamotki), które idealnie komponują się z pikantnymi potrawami, w tym z kaczką, rybami, wieprzowiną i kurczakiem.
Pieprz syczuański jest także idealnym...
Cząber pochodzi najprawdopodobniej ze wschodnich regionów obszaru śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego, natomiast do Europy Środkowej roślina przywędrowała dopiero pod koniec IX wieku.
Kolendra stosowana jest chętnie do marynat ze względu na właściwości bakteriobójcze. Kolendra znajduje zastosowanie w postaci zmielonych lub całych nasion. Mielone nasiona dodaje się do pierników, kiełbas, sosów i jaj. Można nią nacierać mięso jagnięce, baraninę i dziczyznę. Jest także składnikiem marynat jarzynowych, kiszonek, past, marynowanych śledzi,...
W kuchni goździki wykorzystywane są do potraw słodkich i pikantnych, charakteryzują się zdecydowanym, korzennym aromatem. Najlepiej pasują do ryb, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny, dziczyzny.
Zastosowanie w kuchni - zioło to dodaje się do zup, szczególnie tych, które zawierają ziemniaki, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę. Lubczyk ogrodowy używa się do przyprawiania duszonych mięs, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz do owoców morza. Liśćmi lubczyka ogrodowego można natrzeć miskę, w której będziemy podawać sałatę. Sałata...
Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego. Kształt gałki jest lekko podłużny o wymiarach 20 – 30 mm długości i 15 – 18 mm szerokości. Przyprawa ceniona ze względu na walory smakowe i zdrowotne. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest głównie do przyprawiania mięs, bigosów, a także do pierników i deserów.
Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich potraw. Posiada intensywny zapach i smak, podnosi walory smakowe wszelkich dań. Pieprz cały używa się do zup, bulionów i marynat, natomiast pieprz mielony ma nieograniczone zastosowanie.
Pieprz czarny jest najbardziej ostrym ze wszystkich rodzajów pieprzu, dlatego należy stosować go...
Kwasek cytrynowy jest niezastąpiony wszędzie tam, gdzie potrawa wymaga dokwaszenia. Doskonale zastępuje sok z cytryny w herbacie. Najczęściej używa się go jako przyprawy do bigosu, żurku, ryb, sosów i sałatek. Można wykorzystywać kwasek do regulacji smaku kremów, galaretek oraz innych deserów.
Kwasek jest również idealny do usuwania kamienia z urządzeń...
Koper jest przyprawą uniwersalną, stosuje się go do sałatek, zup, ogórków, pomidorów, ziemniaków, masła ziołowego, mięsa siekanego, ryb, owoców morza, potraw z jajek, do kiszenia ogórków i kapusty. Można nim aromatyzować ocet, dodawać do twarożku oraz sosów.
Poza walorami smakowymi, koper ma także właściwości lecznicze - pobudza apetyt, przyspiesza...
Oregano jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawą do sałatek, sosów, wędlin i ryb, podnosząc w znacznym stopniu walory smakowe potraw. Liść Oregano, smakowo przypomina swojego kuzyna – majeranek. Charakteryzuje się aromatycznym zapachem i wspaniałym smakiem.
Służy do przyprawiania mięsa cielęcego, jagnięcego, zup, pieczonych ziemniaków, warzyw,...
W kuchni goździki wykorzystywane są do potraw słodkich i pikantnych, charakteryzują się zdecydowanym, korzennym aromatem. Najlepiej pasują do ryb, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniny, dziczyzny.
Mielone goździki są składnikiem marynat owocowych, nadzienia do ciast, a napoje takie jak kompot, grzane wino czy piwo z użyciem goździków smakują dużo lepiej.
Wymienny pojemnik z oryginalną solą do młynka z linii Zanzibar.
Ta sól kamienna pochodzi ze złoża znajdującego się w paśmie górskim Andów, liczącym kilka milionów lat. Jego ładny różowy kolor pochodzi z wysokiego procentu żelaza, niezbędnego pierwiastka śladowego.
Ta sól kamienna jest wydobywana ze złoża sprzed kilku milionów lat, gdzie jest naturalnie...
Chrzan jako roślina uprawna w Europie był już spotykany w XI wieku, obecnie chrzan uprawiany jest w Azji, Ameryce Północnej oraz w Europie.
Chrzan posiada bogate właściwości lecznicze, min. działa bakteriobójczo, grzybobójczo, wykrztuśnie i przeciwreumatyczne. Jest używany przy uciążliwym kaszlu, zaburzeniach trawienia, przy anemii, chorobach...