- wykonany z wysokiej jakości grubego szkła, odpornego na pęknięcia,
- przednia ściana ozdobiona tłoczonym napisem,
- z przodu znajduje się miejsce na etykietkę opisującą zawartość,
- materiały przyjazne dla środowiska,
- można wykorzystać go również do przechowywania produktów sypkich, ciastek, cukierków oraz np. jako pojemnik na przybory szkolne i drobiazgi
Wymiary: 17,8 x 9,3 cm (wys. x śr.)
Pojemność: 1 l
Materiał: szkło, metal
Kolor: przezroczysty
Kolekcja: Preserve Jars
Słoiki można myć w zmywarce, pokrywek niestety nie.
Krok 1 słoiki powinny być wysterylizowane przed użyciem. Ciepłe słoiki za pomocą rękawic lub szczypiec stawiamy na powierzchni odpornej na ciepło.
Krok 2 - Po napełnieniu słoików z jedzeniem, uwolnij pęcherzyki powietrza, wkładając płaską plastikową (nie metalową) łopatkę pomiędzy żywnością a słoikiem. Powoli obracamy i przesuwamy łopatkę w górę i w dół, aby umożliwić pęcherzykom powietrza ucieczkę. Słoiki powinny być zamykane, gdy zawartość w nich nadal są bardzo gorące.
Krok 3 - Samo uszczelniające wieczko składa się z płaskiej metalowej pokrywki przytrzymywany przez metalową zakrętkę. Umieścić wieczko, uszczelką w dół, na oczyszczonej powierzchni słoika. Następnie należy założyć opaskę - nakrętkę na pokrywę. Nie dokręcamy nakrętki - powietrze wewnątrz powinno mieć możliwość ucieczki. Można zakręcić pokrywkę do końca i cofnąć o jedną czwartą obrotu. Płaska pokrywka podczas pasteryzacji zaciska się wokół swojej dolnej krawędzi, tworząc nieckę. Kiedy słoiki są pasteryzowane, dół pokrywki zmiękcza się i płynnie uszczelnia powierzchnię słoika, wypuszczając resztę powietrza. Po schłodzeniu pokrywka ściśle przylega do słoja z wytworzeniem próżni.
UWAGA: Jeśli nakrętka jest zbyt luźna, ciecz może uciec ze słoików podczas pasteryzacji i hermetyczność może się nie powieść. Jeśli zakrętka jest zbyt ciasna, powietrze nie może ujść podczas pasteryzacji, a wsad będzie się źle przechowywał. Zbyt mocne dokręcenie może również spowodować uszkodzenie pokrywki lub pęknięcie nakrętki.
Etap 4 - Wypełnione słoiki następnie umieszcza się w dużym pustym naczyniu wyłożonym tkaniną lub kratką do pasteryzacji tak aby słoiki się nie stykały. Naczynie musi być następnie napełniane wodą (ok 2 cm ponad słoik ) która musi być doprowadzona do wrzenia. Czas pasteryzacji po zagotowaniu wody zależy od danej receptury. Ten etap może być pominięty przy przygotowaniu galaretki, dżemów, konfitur, które zamyka się na gorąco.
Krok 5 Słoiki powinny być umieszczone na powierzchni odpornej na ciepło i pozostawione na 12-24 godzin do ostygnięcia. Po tym czasie, należy się upewnić, że pokrywki są szczelne. Należy odkręcić nakrętkę i wykonać test: Opcja 1. Naciśnij środek pokrywy palcem lub kciukiem. Jeśli pokrywa odbija po zwolnieniu palca, pokrywa jest rozszczelniona.
Opcja 2. Trzymaj słoik na poziomie oczu i spójrz na pokrywkę. Pokrywka powinna być wklęsła zakrzywiona lekko w dół na środku). Jeśli środek pokrywy jest płaski lub wybrzuszony, nie jest ona zamknięta.
UWAGA: nakrętki nie są potrzebne do przechowywanych słoików. Mogą być one usunięte po schłodzeniu słoików. Podczas wyjmowania, przemywania, suszenia i przechowywania w suchym otoczeniu, nakrętki mogą być używane wielokrotnie. Jeśli pozostaną na przechowywanych słoikach, stają się trudne do usunięcia, często łapią rdzę w wilgotnych pomieszczeniach i mogą nie działać prawidłowo ponownie.