Hibiskus to czerwony kwiat -z wany często „czerwonym złotem” lub inaczej „malwą sudańską” lub „karkade”. Napar z niego posiada wspaniały, lekko kwaskowaty smak i znakomity aromat. Zawiera on liczne kwasy organiczne, które pomagają w odchudzaniu. A ponadto wzmacnia układ odpornościowy i obniża gorączkę.
Po zaparzeniu hibiskus zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Jest on składnikiem wielu herbat m.in. oferowanych na moich aukcjach. Można go też zalewać i pić napar bez dodatkowych składników.
Schłodzona herbatka z kwiatów hibiskusa orzeźwia i dodaje energii. Gorąca – jest dobrym antidotum na infekcje. Naukowcy, zaciekawieni niezwykłymi właściwościami czerwonej herbaty, odkryli, że leczniczy sukces zawdzięcza ona w dużym stopniu trzem polisacharydom (cukrom złożonym). Ale to nie jedyne zalety naparu z tego kwiatu. Hibiskus jest cennym źródłem wapnia, witaminy C i soli mineralnych.