

Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem, czy profesjonalnym kucharzem, czy wegetarianinem, czy miłośnikiem mięsa: blok z nożami to najlepsze i najbezpieczniejsze miejsce do przechowywania noży kuchennych. Blok wyposażony jest w: tasak do kuchni chińskiej, uniwersalny nóż santoku i mały nóż do obierania i krojenia. Idealny dodatek do zestawu, ostrzałka,...
Noże kuchenne firmy WMF, ostrza Classic Line Edition są wykonane z hartowanej specjalnej stali ostrza, która jest niezwykle ostra. Uchwyty wykonane z wysokiej jakości tworzywa są ozdobione nitami ze stali nierdzewnej i pewnie leżą w dłoni. Dzięki bezproblemowej obróbce są łatwe w czyszczeniu, a tym samym zapewniają wysoki poziom higieny. Noże umieszczone...
Patelnia ekologiczna ma korpus wykonany z aluminium spożywczego w 100% pochodzącego z recyklingu z puszek: patelnia o średnicy 20 cm jest wykonana z recyklingu 24 puszek. Podstawowa powłoka ochronna wewnętrzna, chroniąca przed przywieraniem: większa antyadhezja, lepsza ochrona przed ścieraniem, łatwiejsze czyszczenie, dłuższa żywotność naczynia. Powłoka...
- wysokiej jakości ostrzałka do noży,- kuta stal nierdzewna Cromargan® 18/10 (CrMoV15) - ergonomiczny, dobrze wyważony uchwyt wykonany ze stali nierdzewnej Cromargan® zapewnia higieniczne użycie,- Cromargan® - opatentowany przez WMF stop metali tworzący stal nierdzewną,
Hibiskus to czerwony kwiat -z wany często „czerwonym złotem” lub inaczej „malwą sudańską” lub „karkade”. Napar z niego posiada wspaniały, lekko kwaskowaty smak i znakomity aromat. Zawiera on liczne kwasy organiczne, które pomagają w odchudzaniu. A ponadto wzmacnia układ odpornościowy i obniża gorączkę.
Po zaparzeniu hibiskus zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Jest on składnikiem wielu herbat m.in. oferowanych na moich aukcjach. Można go też zalewać i pić napar bez dodatkowych składników.
Schłodzona herbatka z kwiatów hibiskusa orzeźwia i dodaje energii. Gorąca – jest dobrym antidotum na infekcje. Naukowcy, zaciekawieni niezwykłymi właściwościami czerwonej herbaty, odkryli, że leczniczy sukces zawdzięcza ona w dużym stopniu trzem polisacharydom (cukrom złożonym). Ale to nie jedyne zalety naparu z tego kwiatu. Hibiskus jest cennym źródłem wapnia, witaminy C i soli mineralnych.
Siemię lniane ma ogromne właściwości lecznicze, nasiona zawierają związki białkowe, śluzowe, oraz dużą ilość oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Siemię lniane jest też bardzo pomocne w...
Czystek (Cistus incanus) - pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, w krajach o ciepłym klimacie uprawiany jest jako roślina ozdobna. Sposób spożycia: 1 płaską łyżkę na filiżankę zalewamy wrzącą wodą należy trzymać pod przykryciem do 10 min.
Siemię lniane ma ogromne właściwości lecznicze, nasiona zawierają związki białkowe, śluzowe, oraz dużą ilość oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Siemię lniane jest też bardzo pomocne w...
Sezam stosowany jest jako, odżywcza przekąska spożywana bezpośrednio, lub jako dodatek w codziennej kuchni i cukiernictwie (wyrób słodyczy np. chałwa, ciasta, ciastka, wypieki). Ponadto, można posypywać nim gotowane warzywa, surówki, kanapki czy zupy. Świetnie komponuje się z ryżem i makaronem. Sezam świetnie nadaje się do sushi i orientalnych potraw,...
Liście mięty mają czysty i przyjemny świeży aromat. Można je zaparzyć i w ten prosty sposób uzyskać niezwykle pyszną, aromatyczną herbatę, która wpłynie na lepsze samopoczucie i uspokoi organizm. Mięta ułatwia przebieg procesów trawienia w organizmie. Wszystko dzieje się za sprawą pobudzania wydzielających się soków trawiennych. Jeśli marzysz o poprawie...
Suszone liście mięty warto dobrze wykorzystać. Można je zaparzyć i w ten prosty sposób uzyskać niezwykle pyszną, aromatyczną herbatę, która wpłynie na lepsze samopoczucie i uspokoi organizm. Mięta ułatwia przebieg procesów trawienia w organizmie. Wszystko dzieje się za sprawą pobudzania wydzielających się soków trawiennych. Jeśli marzysz o poprawie swojej...
Czystek jest jednym z największych źródeł polifenoli - związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i wspomagającym ludzki układ odpornościowy, przez wiele lat był używany do zwalczania bakterii i grzybów. Polifenole są związkami, które neutralizują wolne rodniki, zapobiegają uszkodzeniom komórek DNA,...
Sezam stosowany jest jako, odżywcza przekąska spożywana bezpośrednio, lub jako dodatek w codziennej kuchni i cukiernictwie (wyrób słodyczy np. chałwa, ciasta, ciastka, wypieki). Ponadto, można posypywać nim gotowane warzywa, surówki, kanapki czy zupy. Świetnie komponuje się z ryżem i makaronem. Sezam świetnie nadaje się do sushi i orientalnych potraw,...
Hibiskus to czerwony kwiat -z wany często „czerwonym złotem” lub inaczej „malwą sudańską” lub „karkade”. Napar z niego posiada wspaniały, lekko kwaskowaty smak i znakomity aromat. Zawiera on liczne kwasy organiczne, które pomagają w odchudzaniu. A ponadto wzmacnia układ odpornościowy i obniża gorączkę. Po zaparzeniu hibiskus zwiększa swoją objętość nawet...
Kwiaty cięte i przesiewane hibiskusem nie zawierają kofeiny, dzięki czemu idealnie nadają się do mieszanek herbat ziołowych. Dodatkowo zmieszane z zieloną herbatą, można uzyskać kojący, orzeźwiający smak i aromat. Są cierpkie i kolorowe, co czyni je miłym dodatkiem do każdej kuchni. Kwiaty cięte i przesiewane hibiskusem były również stosowane w kosmetykach i jako barwniki.
Gdy cięte i przesiane kwiaty są suszone i moczone w gorącej wodzie, zapewniają cierpki smak z nutą żurawinowego smaku. Kwiaty hibiskusa wzmacniają smak zielonej i czarnej herbaty. Wymieszaj je z miętą pieprzową, liśćmi lipy lub miętą, aby dodać mocny, intensywny smak napojom.