

Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem, czy profesjonalnym kucharzem, czy wegetarianinem, czy miłośnikiem mięsa: blok z nożami to najlepsze i najbezpieczniejsze miejsce do przechowywania noży kuchennych. Blok wyposażony jest w: tasak do kuchni chińskiej, uniwersalny nóż santoku i mały nóż do obierania i krojenia. Idealny dodatek do zestawu, ostrzałka,...
Noże kuchenne firmy WMF, ostrza Classic Line Edition są wykonane z hartowanej specjalnej stali ostrza, która jest niezwykle ostra. Uchwyty wykonane z wysokiej jakości tworzywa są ozdobione nitami ze stali nierdzewnej i pewnie leżą w dłoni. Dzięki bezproblemowej obróbce są łatwe w czyszczeniu, a tym samym zapewniają wysoki poziom higieny. Noże umieszczone...
Patelnia ekologiczna ma korpus wykonany z aluminium spożywczego w 100% pochodzącego z recyklingu z puszek: patelnia o średnicy 20 cm jest wykonana z recyklingu 24 puszek. Podstawowa powłoka ochronna wewnętrzna, chroniąca przed przywieraniem: większa antyadhezja, lepsza ochrona przed ścieraniem, łatwiejsze czyszczenie, dłuższa żywotność naczynia. Powłoka...
- wysokiej jakości ostrzałka do noży,- kuta stal nierdzewna Cromargan® 18/10 (CrMoV15) - ergonomiczny, dobrze wyważony uchwyt wykonany ze stali nierdzewnej Cromargan® zapewnia higieniczne użycie,- Cromargan® - opatentowany przez WMF stop metali tworzący stal nierdzewną,
Sezam stosowany jest jako, odżywcza przekąska spożywana bezpośrednio, lub jako dodatek w codziennej kuchni i cukiernictwie (wyrób słodyczy np. chałwa, ciasta, ciastka, wypieki). Ponadto, można posypywać nim gotowane warzywa, surówki, kanapki czy zupy. Świetnie komponuje się z ryżem i makaronem. Sezam świetnie nadaje się do sushi i orientalnych potraw,...
Czystek jest jednym z największych źródeł polifenoli - związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i wspomagającym ludzki układ odpornościowy, przez wiele lat był używany do zwalczania bakterii i grzybów. Polifenole są związkami, które neutralizują wolne rodniki, zapobiegają uszkodzeniom komórek DNA,...
Suszone liście mięty warto dobrze wykorzystać. Można je zaparzyć i w ten prosty sposób uzyskać niezwykle pyszną, aromatyczną herbatę, która wpłynie na lepsze samopoczucie i uspokoi organizm. Mięta ułatwia przebieg procesów trawienia w organizmie. Wszystko dzieje się za sprawą pobudzania wydzielających się soków trawiennych. Jeśli marzysz o poprawie swojej...
Hibiskus to czerwony kwiat -z wany często „czerwonym złotem” lub inaczej „malwą sudańską” lub „karkade”. Napar z niego posiada wspaniały, lekko kwaskowaty smak i znakomity aromat. Zawiera on liczne kwasy organiczne, które pomagają w odchudzaniu. A ponadto wzmacnia układ odpornościowy i obniża gorączkę. Po zaparzeniu hibiskus zwiększa swoją objętość nawet...
Liście mięty mają czysty i przyjemny świeży aromat. Można je zaparzyć i w ten prosty sposób uzyskać niezwykle pyszną, aromatyczną herbatę, która wpłynie na lepsze samopoczucie i uspokoi organizm. Mięta ułatwia przebieg procesów trawienia w organizmie. Wszystko dzieje się za sprawą pobudzania wydzielających się soków trawiennych. Jeśli marzysz o poprawie...
Siemię lniane ma ogromne właściwości lecznicze, nasiona zawierają związki białkowe, śluzowe, oraz dużą ilość oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Siemię lniane jest też bardzo pomocne w...
Sezam stosowany jest jako, odżywcza przekąska spożywana bezpośrednio, lub jako dodatek w codziennej kuchni i cukiernictwie (wyrób słodyczy np. chałwa, ciasta, ciastka, wypieki). Ponadto, można posypywać nim gotowane warzywa, surówki, kanapki czy zupy. Świetnie komponuje się z ryżem i makaronem. Sezam świetnie nadaje się do sushi i orientalnych potraw,...
Czystek (Cistus incanus) - pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, w krajach o ciepłym klimacie uprawiany jest jako roślina ozdobna. Sposób spożycia: 1 płaską łyżkę na filiżankę zalewamy wrzącą wodą należy trzymać pod przykryciem do 10 min.
Kwiaty cięte i przesiewane hibiskusem nie zawierają kofeiny, dzięki czemu idealnie nadają się do mieszanek herbat ziołowych. Dodatkowo zmieszane z zieloną herbatą, można uzyskać kojący, orzeźwiający smak i aromat. Są cierpkie i kolorowe, co czyni je miłym dodatkiem do każdej kuchni. Kwiaty cięte i przesiewane hibiskusem były również stosowane w...
Siemię lniane ma ogromne właściwości lecznicze, nasiona zawierają związki białkowe, śluzowe, oraz dużą ilość oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są łagodnym środkiem przeczyszczającym.
Siemię lniane jest też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Można go stosować na trudno gojące się rany, w wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka. W przemyśle spożywczym len znajduje zastosowanie szczególnie w piekarnictwie jako dodatek do wypieków.