WYMIARY ELEMENTÓW:
- gwiazdki dł. 11 cm; 9,5 cm; 8 cm; 7 cm; 5,5 cm; 4 cm; 3 cm; 1,7 cm
- kółka: 4,4 cm 1,7 cm;
Foremka jest odpowiednia dla dzieci w wieku 3+ pod nadzorem osoby dorosłej. Dzieci powinny być zabezpieczone przed przenoszeniem gorących ciasteczek i naczyń. Ten produkt nie jest zabawką i jest przeznaczony do wykorzystania w kuchni aby pomóc dzieciom w inspiracji jako początkujący kucharze.
Przepis na ok 3 choinki.
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanka cukru
- 2 łyżki masla
- 4-5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa do piernika
-mąkę przesiać przez sito, wymieszać dokładnie z sodą i przyprawą piernikową
-masło rozgrzać z miodem w garnuszku żeby było gorące ( nie gotować)
-do miski z mąką dodać gorący miód z masłem, wymieszać dokładnie. Przestudzić i dodać cukier, jajka
- wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i foremne
Z rozwałkowanego ciasta, wykrawamy wszystkie rozmiary gwiazdek z foremki. Wykrojone gwiazdki pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok 15 -20 minut, aż będą lekko brązowe. Wykładamy do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzone gwiazdki układamy jedna na drugiej od najwiekszej po najmniejszej tworząc choinkę, nabijając na drewniany patyk. Gwiazdki sklejamy karmelem lub klejem spożywczym. Sklejoną choinkę dekorujemy, najpierw zielonym lukrem malujemy gałązki choinki, jednocześnie przyklejając bombki (cukierki),
na koniec ośnieżamy odrobiną białego lukru. Delikatnie zdejmujemy ją ze stojaka. Dziurkę maskujemy - przyklejając czubek choinki.