Ostrze wykonane ze stali chromowo-wanadowej (X50CrMoV15) jest kute z jednego kawałka stali. Jest ostrzony zgodnie z technologią PEtec firmy Wüsthof. Oznacza to, że dla każdego ostrza ustalany jest za pomocą komputera kąt ostrzenia. Następnie jest precyzyjnie ostrzony na mokrym kamieniu do ostrzenia. Po dokładnym sprawdzeniu każdy nóż opuszcza linię produkcyjną, gotowy do intensywnego użytkowania.
Wüsthof przetwarza stal w specyficzny sposób, aby zapewnić jej wysoką twardość 58 Rockwell. Dzięki temu nóż zachowuje swoją ostrość przez naprawdę długi czas. Jeśli jednak zauważysz, że nóż nie jest już tak ostry jak kiedyś, wystarczy, że przesuniesz go po honowanej stali. Rezultatem jest ostry jak brzytwa nóż, który jest niesamowity w użyciu.
Zarówno amatorzy, jak i profesjonalni szefowie kuchni uwielbiają pracować z tymi nożami kuchennymi. Są wzmocnione znakiem higieny NSF.
Waga 7 kg